Ortodontie

Intrebari frecvente despre tratamentul ortodontic

Cine este competent sa imi asigure acest tratament?

MEDICUL SPECIALIST IN ORTODONTIE SI ORTOPEDIE DENTO-FACIALA este singurul competent sa stabileasca un diagnostic corect, sa previna sau sa trateze anomaliile dento-maxilare. Toti ortodontii au absolvit Facultatea de Medicina Dentara, insa numai 6% dintre absolventi se specializeaza in acest domeniu.

Ce presupune tratamentul ortodontic?

In urma unor investigatii (radiografii, poze, modele de studiu) medicul ortodont stabileste diagnosticul si tipul de tratament care se impune. Tratamentul urmareste imbunatatirea functiei aparatului dento-maxilar, ameliorarea aspectului facial, alinierea dintilor, reechilibrarea ocluzala etc. Pentru realizarea acestor obiective medicul alege sa foloseasca aparate fixe sau mobile, in functie de varsta si de tipul de anomalie.

De ce am nevoie de tratament ortodontic?

Daca dintii nu sunt pozitionati corect atunci ei nu pot fi igienizati corespunzator, nu realizeaza o muscatura corecta si deterioreaza aspectul facial. Daca nu se instituie tratamentul apar o serie de consecinte, cele mai frecvente fiind:

-aparitia cariilor datorita igienei deficitare;

-suprasolicitarea musculaturii masticatorii;

-probleme articulare si musculare datorita ocluziei(muscaturii) incorecte;

-afectiuni parodontale ce vor determina pierderea dintilor datorita lipsei de suport etc.

Cum imi dau seama ca am nevoie de tratament ortodontic?

Anomaliile dento-maxilare nu sunt intotdeauna evidente. In cadrul controalelor de rutina la medicul dentist pot fi depistate din timp aceste dizarmonii, iar pacientul este indrumat catre specialist.

Cat dureaza tratamentul ortodontic?

Este, poate, cea mai frecventa intrebare care ii este adresata medicului. Nu se poate da un raspuns sigur, durata tratamentului fiind dependenta de mai multi factori:

  • tipul de anomalie;
  • varsta la care se incepe tratamentul;
  • prezentarea regulata la controale;
  • respectarea indicatiilor date de medic etc.

Tratamentul poate dura, in concluzie, de la cateva luni pana la 3 ani.

Ce costuri implica tratamentul ortodontic?

In primul rand vorbim de costul aparatului in sine. Alegere lui se face la indicatia ortodontului, dar si in functie de preferinta pacientului. Exista variante de aparate estetice (ceramica, safir) sau chiar invizibile (pozitionate pe fata interna a dintilor). La aceste costuri se mai adauga pretul sedintelor de control.

E dureros sa porti aparat ortodontic?

In marea majoritate a cazurilor NU este doreros. Exista o senzatie de discomfort acuzata de pacienti dupa fixarea aparatului si uneori dupa sedintele de activare sau schimbare de arcuri, insa dureaza maxim 2 zile si in general nu necesita analgezice.