Odontoterapie

Odontoterapia este ramura medicinei dentare ce se ocupă cu tratamentul cariei dentare, a efectelor și complicatiilor acesteia, precum și cu tratamentul traumatismelor dentare.

Caria dentară este o afecțiune a cavității orale ce se manifestă prin distrucția țesuturilor dure componente ale dintelui (smalț, dentină, cement). Cauza este reprezentată de acțiunea bacteriilor nocive de la nivel oral, care in condiții favorabile (igiena precara, umiditate, caldură) vor produce acizi capabili sa demineralizeze si să slăbeasca rezistența acestor țesuturi.

Tratamentul cariilor presupune inlaturarea tesuturilor dentare alterate si inlocuirea lor prin diverse metode si tehnici care restabilesc anatomia si functia dintelui. Cel mai frecvent tratament odontal este obturatia coronara (plomba). Ea se realizeaza cu ajutorul tehnicilor si materialelor adezive de tip compozit care vor fi alese astfel incat sa fie foarte apropiate de culoarea dintelui si suficient de rezistente din punct de vedere fizic, chimic si mecanic.