Estetica dentara

Fatetele dentare

Fatetele ceramice sunt piese protetice subtiri de ceramica  ce se aplica pe suprafata exterioara a dintilor, fiind una dintre cele mai neinvazive metode de imbunatatire a aspectului dintilor sau de a proteja  suprafetele deteriorate.

Fatetele dentare se fac adesea din ceramica sau din material compozit, cele din ceramica fiind mai rezistente si au avantajul ca nu isi schimba culoarea in timp.

Pentru realizarea preparatiilor este nevoie de anestezie locala astfel incat procesul sa fie complet nedureros, apoi medicul dentist indeparteaza un strat foarte subtire de smalt pentru a face loc viitoarelor fatete; urmatorul pas este amprentarea preparatiilor si transferul amprentei catre laboratorul de tehnica dentara ,unde se va turna modelul pentru a reda  in laborator situatia preparatiilor peste care se vor realiza fatetele.

Amprenta va fi trimisa la technician impreuna cu o serie de indicatii precise de culoare si forma, varsta pacientului, poze ale dintilor si fetei pacientului.

Intre timp, medicul dentist va realiza fatete provizorii pentru a inlocui stratul de smalt indepartat, acestea fiind purtate pana cand cele din ceramica vor fi gata.

La urmatoarea vizita, medicul va indeparta fatetele temporare si va pregati suprafetele dintilor pentru cimentare, apoi va aplica fiecare fateta una cate una folosind un ciment special.

Sunt situatii in care  medicul poate recomanda alt tip de tratament:

  • daca un dinte este cariat, are afectiuni parodontale, gingivale sau de alta natura mai intai trebuie tratate aceste probleme, apoi se va discuta posibilitatea realizarii sau nu a fatetelor dentare
  • in cazul unor  leziuni odontale(carii) mari , o coroana estetica de acoperire din ceramica presata sau ceramica cu suport din zirconiu,  va fi o solutie de tratament mult mai buna.
  • daca o persoana strange / scrasneste  din dinti, (bruxism),  mai devreme sau mai tarziu va fractura fatetele dentare.

La fel ca si dintii naturali, dintii fatetati trebuie igienizati in fiecare zi prin periajul corect efectuat, de 2 ori pe zi completat cu mijloacele auxiliare de igianizare(ata dentara, apa de gura, dus bucal etc.)

Albire dentara

De ce as avea nevoie de albire?

Asa cum fiecare dintre noi are o anumita culooare a parului sau a ochilor asa difera si culoarea dintilor, foarte putini avand un zambet alb si stralucitor. In plus, odata cu inaintarea in varsta, cu consumul de mancaruri si bauturi precum cafea, vin rosu, fumatul pot aparea o serie de pete pe dinti.

Cat timp vor ramane dintii mei albi?

Nuanta obtinuta dupa albire poate rezista o perioada lunga de timp(1-2 ani) dar aceasta va fi pastrata mai putin daca fumati, maincati sau beti produse care coloreaza dintii sau daca nu va igienizati corespunzator.

Oricine poate sa isi faca albire?

Categoric nu. Tratamentul de albire poate fi suportat doar de o serie de pacienti si anume aceia care nu prezinta leziuni carioase , fisuri ale smaltului, hipersensibilitate dentinara, retractii dentare, gingivite etc. Albirea se poate efectua doar dupa rezolvarea acestor probleme si dupa un test prealabil.

Tratamentul de albire poate sa nu aiba efect?

Nu are efect in cazul coroanelor, puntilor, obturatiilor; albirea este eficienta doar pe dinti naturali putand sa deschida nuanta naturala a acestora.

Albirea poate sa aiba consecinte asupra dintilor mei?

Dupa albire poate sa apara o usoara sensibilitate la rece care persista 2-3 zile. Pot deasemenea sa apara pete mai albe la nivelul dintilor care se remit in cateva ore. In cazul unui tratament de albire corect aplicat, cu substante care au o concentratie corespunzatoare de substanta activa nu sunt reactii secundare permanente